Højskoleliv
HØJSKOLEOPHOLD I HADSTEN
På Hadsten Højskole i Jylland kan du tage et 4-5 måneders højskoleophold, hvor du kan opleve et unikt fællesskab, prøve en masse spændende fag og få nye, anderledes oplevelser.
Vi er en almen højskole, der udbyder over 70 fag indenfor kunst, idræt, psykologi, journalistik, outdoor, politik, filosofi, sundhed og mere endnu. Udover vores lange højskoleophold om foråret og efteråret udbyder vi også korte kurser om sommeren.
På et højskoleophold er der ikke mange dage, der ligner hinanden, når så mange mennesker bor under samme tag. Der er dog dele af hverdagen, der følger en fast struktur. Læs her om, hvad højskolelivet byder på.
Hvad går et højskoleophold ud på?
Et højskoleophold er en særlig form for (ud)dannelsesoplevelse, der kombinerer læring, fællesskab og personlig udvikling. Selvom der indgår ordet skole i højskole, er det en meget anderledes skoleform. Der er ikke nogen eksamener, karakterer eller andre former for præstationskrav. Læringsmiljøet er meget lyststyret, og du vælger selv de fag, du gerne vil have på skemaet. Derudover er det specielle ved højskolen, at du bor, spiser og har din hverdag på højskolen i de 4-5 måneder, som opholdet varer.
Nogle bruger et højskoleophold til at teste interesser eller områder af, som kunne være en fremtidig studievej. For andre er det stik modsat. Nemlig at de gerne vil bruge tid og energi på noget, som ikke har noget “formål”. Efter mange års skolegang kan højskolen være et frirum til at dykke ned i noget, man ikke har prøvet kræfter med før – eller måske prøve kræfter med noget helt nyt. Det kan være indenfor kreativitet, sport, musik. psykologi, natur eller noget helt sjette.
Et højskoleophold går i høj grad også ud på at blive en del af et fællesskab og møde en masse mennesker. På Hadsten Højskole kommer der elever fra hele landet med forskellige baggrunde, holdninger og livsanskuelser. Vi tror på, at det er sundt og godt at møde nogen, der ikke er som én selv. Møde nogen, der mener noget andet. Have gode snakke, grine sammen og blive klogere både på hinanden og sig selv.
Hvem tager på højskole?
På vores lange kurser om efteråret og foråret er det oftest unge mellem 19 – 25 år, der tager et højskoleophold. Nogle kommer direkte fra gymnasiet, andre har haft et eller flere sabbatår og nogle tager på højskole i midten af et studie som pitstopper.
Der kan også være andre tidspunkter i livet, at unge mennesker tager et højskoleophold. Nogle gør det inden fx en HF gennem vores mentorordning og andre gør det direkte efter et studie som nyuddannede, inden de skal ud på arbejdsmarkedet. Mette Kaad Jensen fra Efterårsholdet 2023 var netop blevet uddannet psykolog, inden hun begyndte på Hadsten Højskole. Læs mere om Mette og hendes valg om at tage på højskole på vores blog.
Hvordan er hverdagen på højskolen?
Morgensamling, undervisningen på dit skema og måltider er nogle af de elementer af dagligdagen, der ligger fast. Til morgensamling synger vi en sang fra Højskolesangbogen og hører et oplæg fra enten en lærer eller en elev. En dejlig måde at begynde dagen på. Vi samles igen til middag, og efter de sidste undervisningstimer samles vi så til aftensmad.
Aftenerne er fri til afslapning, til at gå i værkstederne, spille spil, se en film eller noget helt femte. Her er altid lidt forskelligt at give sig til. Når du går på højskole, foregår det primære af dit liv og din dagligdag på skolen, og derfor opfordrer vi også eleverne til at dyrke og udnytte, at der er masse af faciliteter at bruge: musiklokaler, værksteder, bålhytte og meget mere. Det er et optimalt sted at udfolde dine interesser og det, du brænder for.
Weekenderne på Hadsten Højskole
Der findes forskellige slags weekender på Hadsten Højskole. I friweekender kan du selv vælge, om du vil hjem på weekend, eller om du vil blive på højskolen. Der er ikke noget fast skema for friweekender. Her er højskoleweekend anderledes, da det er en obligatorisk weekend med et fast program. Til hver højskoleweekend er der et weekendudvalg, der sammen med to lærere er med til at planlægge weekenden under et givet tema eller emne. Tidligere har der været weekender under overskrifter som “Politik, retorik og Paradise Hotel” og “Oscar Night”. Der er altid god plads til kreativitet og initiativ, når man er med til at planlægge en højskoleweekend.
Inden weekenden bliver skudt i gang runder vi ugen af i samlet flok med en fællestime. Fællestimer kan byde på mange forskellige indtryk, oplevelser og debatter. Nogle gange har vi besøg udefra af foredragsholdere eller musikere og andre gange er det skolens lærere, der står for fællestimerne.
Fælles ansvar
Under dit højskoleophold kommer du til at blive en del af et stærkt fællesskab, hvor vi løfter i flok. Det betyder blandt andet også, at der er forskellige ansvarsområder på skolen – nogle frivillige og andre obligatoriske. Der er fælles rengøring hver onsdag før middag, så vi sørger for at lokaler, gange og værelser er rare at være i. I løbet af et højskoleophold har gangrådene køkkentjans på skift. Her hjælper man med at vaske op og tørre borde af i spisesalen, så der er fint og rent til næste måltid.
Studietur og explorauger
Vi håber, du er blevet klogere på, hvad hverdagen på Hadsten Højskole kan byde på. Udover det, der er beskrevet på siden her, rejser vi også på studietur. Vi rejser til Berlin og Spindl i Tjekkiet – et mix mellem storby og natur.
Derudover har vi også to anderledes uger, der er kaldt Explora. På disse uger erstatter vi det almindelige skema med anderledes workshops. Meningen er at få inspiration fra noget nyt og anderledes. Måske du skal rejse ud i landet, måske du skal fordybe dig kreativt, måske du skal forsøge at producere musik. Mulighederne er mange, når det kommer til Explora-ugerne.
Hos os kan du altså opleve klassisk højskole, møde nye mennesker, få nye venskaber, have spændende fag og måske blive klogere på fremtiden. Få en uforglemmelig oplevelse og tag på Hadsten Højskole.
Du kan tjekke, om der er ledige pladser, på det tidspunkt du gerne vil starte på. Tjek ledige pladser her. Og har du allerede plads, kan det være, der ikke er længe, før tasken skal pakkes. Vil du blive klogere på, hvad der er godt at have med på et højskoleophold, kan du tjekke vores pakkeliste her.
FAQ OM HØJSKOLEOPHOLD
Hvor gamle er eleverne på et højskoleophold?
Det er forskelligt fra højskole til højskole. Hos os på Hadsten Højskole er gennemsnitsalderen ca. 21 år. Nogle kommer direkte fra gymnasiet som 19-årige, hvor andre begynder på højskole, når de er 25 år. Der findes deciderede ungdoms- og seniorhøjskoler, hvor aldersfordelen naturligvis er en anden.
Kan jeg få gæster på højskolen?
Det korte svar: ja. På Hadsten Højskole kan du få gæster på besøg både i hverdage og weekender. Det er altid hyggeligt, når elever får venner eller familie forbi på skolen. Hvis dine gæster kommer i hverdagene kan de være med til de fag, du har i løbet af dagen og spise med til måltiderne. Så kan de få lov at opleve lidt af, hvad det er for en dagligdag, du normalt har. I weekenderne kan dine gæster også være med til det program, der er lagt for weekenden. Derudover kan de selvfølgelig spise med og måske få lov at opleve en fest på bedste højskolemanér.
Hvad koster et højskoleophold?
Ugeprisen på et højskoleophold varierer fra skole til skole. Der er flere ting, der spiller ind ift. prisen: Længden på opholdet, værelsestype, studierejs, materialebrug, udflugter mm. Se priserne for et højskoleophold i Hadsten her.
Korte kurser på Hadsten Højskole
Mange vil formentlig forbinde et højskoleophold med et langt ophold på 4-6 måneder for unge mennesker. Men højskole kan være meget andet end det. Der findes både deciderede ungdoms- og seniorhøjskoler, der udbyder kurser for hhv. unge under 18 år og seniorer. Derudover udbyder mange højskoler korte højskoleophold for folk i alle aldre. Det gælder også for Hadsten Højskole. Vores korte kurser ligger om sommeren fra uge 26 til uge 32. Vi har sommerkurser for enhver smag: Filosofiuge, kunstuge, familiekursus, sportsuge, friluftsuge og en klassisk højskoleuge.
Eleverne på vores lange kurser er oftest mellem 19-25 år. Det er lidt anderledes for vores sommerkurser. De fleste, der tager på højskoleophold om sommeren hos os, er nemlig mellem 40 – 80 år. Nogle bruger det som en mulighed for at fordybe sig kreativt og komme væk fra dagligdagen. For andre er det fællesskabet, fællessang og højskoleånden der trækker. For andre er højskoleopholdet i Danmark et alternativ til en ferie i udlandet.
Dyk ned i vores korte kurser for sommeren 2025 her.
Hvad koster et højskoleophold?
Du kan læse mere om priserne for vores 4-5 måneders ophold forår og efterår her. Priserne for vores korte kurser kan du se på siderne for hver af de individuelle kursusuger:
Løgstrup og ondskaben (uge 26)
Kunst og håndværk (uge 27)
Familiekursus (uge 28)
Hadsten Højskole Classic (uge 29)
Sportsuge (uge 30)
Friluftsuge (uge 31)
Ånd Igen (uge 32)
FIND DET
BESTIL BESØG
BESTIL BROCHURE
MELD DIG TIL