hadsten-hojskole-in-english

Fællessang

Fællessang fra Højskolesangbogen

tilmelding til fællessang i uge 29

UGE 29: Mandag den 14. juli til søndag den 20. juli.

Kurset er for de sangglade, der gerne vil dykke ned i Højskolesangbogen (herefter beskrevet som HS). Vi skal lære nye sange, prøve kræfter med sange, der ikke kom med. Og så bliver der selvfølgelig også tid til at få sunget alle de sange, som vi allerede kender og elsker.

Hver dag får vi besøg af gennemmusikalske mennesker, der har bidraget til den ombejlede lille blå bog, og som gerne skulle give os nye perspektiver på alt det, vi mennesker er fælles om: Kærligheden, historien, troen, sorgen og naturen.  Sammen skal vi synge en masse sange, blive klogere på fællessangen og have store musikalske oplevelser.

Mød sangens professionelle fortolkere

Iben Krogsdal, ”Vi mødes i sange”. Et foredrag om sangen som vores vigtigste sprog. Krogsdal er forfatter med 10 sange i HS, Hun har skrevet et væld af sange, som findes i både sangbøger, salmebøger og ikke mindst HS. Iben Krogsdal har samarbejdet med komponister, der spænder fra Bent Fabricius Bjerre til Simon Kvamm.

Jesper Gottlieb, lektor i musikvidenskab og komponist med 2 melodier i HS: “Det skal smage godt. Og så skal det have kant”. Foredrag om at finde den rette melodi. Vi skal synge en samling af Jespers mange melodier til tekster af blandt andre: Iben Krogsdal, Tove Ditlevsen med flere. Kom med i komponistens værksted.

Erling Lindgren, ”Tradition og fornyelse i HS”. Et foredrag om hvordan det, at fornyelsen af HS får lov at læne sig op ad traditionen, gør, at begge dele får lov at træde i karakter i lyset af den anden. Dette gør HS til en helt unik sangbog. Vi vil lære nogle af disse nye sange at kende – og så vil vi ellers tage på musikalsk rundtur og snuse til både nyt og gammelt. Lindgren er organist og komponist med 14 melodier i HS.

Jesper Moesbøl, pianist og tidligere forstander. ”Højskolesangbogens kerne og fornyelse”. Som redaktør af Sanghåndbogen kender Jesper Moesbøl alt til HS; Sangbogen udkom første gang i 1894. Siden er den løbende blevet fornyet, så vi dag synger efter 19. udgave. Vi skal se nærmere på både kernesangene – uden hvilke der ikke er nogen Højskolesangbog – og de moderne sange, som relaterer til livet og menneskelivet af i dag.

Søren Launbjerg, musiker og tidligere forstander. Medlem af Højskolesangbogsudvalget: ”Sange, der ikke kom i sangbogen”. Vi præsenteres for nogle af de sange, som kunne være kommet med. – Og for et par stykker af dem, der ikke havde en chance! For hvad er det egentligt, der gør en sang så god, at den kan finde vej til HS? Og hvorfor skulle gode sange, vi elsker højt dog kasseres? Fællessang og debat

Louis Mogensen, tidligere forstander og tidligere formand for Højskoleforeningen i Danmark. Forfatter til bogen “Folkeoplysning som metode”. I sangforedraget “Grundtvig og sangene” beskrives og besynges Grundtvigs liv og nogle af hans vigtigste bidrag til dansk folkeligt liv.

Steffen Jonassen, højskolelærer og pianist: “Tak for sangen”. Vi afslutter ugen med at fordybe os i fire af de nye sange fra HS, som sjældent bliver sunget. Det er en skam, for de er rigtig gode. Men lidt svære at få lært. Afslutningsvis vender vi, om man kan sige noget om, hvad den gode fællessang er for en størrelse.

download program her

HH-Classic

Praktisk info

Arrangementer

Intimkoncert med Sara Grabow Band
Sara Grabow Band vil spille en bred vifte af de sange, Grabow har komponeret. Hun vil også fortolke et par af sin far Sebastians smukke hits.

Fællessang fra Højskolesangbogen og nærmeste omegn. En glad aften i selskab med “Syng Sammen-Trioen”, der består af Jesper Moesbøl (piano), Steffen Jonassen (trommer) og Louis Mogensen (guitar/bas). De spiller til sangene og giver dem nogle ord med på vejen. Vi vil desuden tage på en mindre musikalsk udflugt uden for HS. Trioen er erfaren fra månedlige sangaftener i Aarhus, Maratonsang på DOKK1, Aarhus Festuge, Julefællessang i Rådhushallen og andre større fællessangarrangementer.”

Vandring langs Aarhus-bugten. Vi går 5 km i det naturskønne område langs Aarhus-bugten.

”Dem og os”.Foredrag om politisk manipulation & spin – og om politikernes brug af den ældgamle manipulations-metode om at opdele verden i ”os” (de gode) og ”dem” (de onde)

De gode tilbuds aften: En aften hvor du kan vælge mellem: Gåtur i Kollerup Enge, Cha Cha Cha for absolut nybegyndere, havespil & hygge i højskolehaven eller tid til at fordybe dig i din workshop.

Quizaften med ostebord

Udflugt til Ebeltoft: Fælles tur til den gamle købstad Ebeltoft, der af mange betragtes som Østjyllands Skagen med et vibrerende sommerliv. Vælg imellem:

  • Byvandring med erfarne guides i mindre grupper.
  • Besøg Glasmuseet
  • Besøg Fregatten Jylland
  • Besøg det relativt nye kulturelle center Maltfabrikken midt i byen med: Udstillinger, koncerter, specialbutikker, bibliotek, café og restaurant
  • Gå på opdagelse i byen helt på egen hånd

Festaften med fællessang og diverse indslag.

Derudover er der klassisk højskole med morgensamlinger, foredrag og hyggeligt samvær.

Praktisk info

Datoer: Mandag den 14. juli til søndag den 20. juli 2025

Priser:

Kursuspris kr. 4.850,-
Tillæg for enkeltværelse kr. 750,-
Tillæg for eget bad/toilet kr. 380,-
Dagskursist (uden overnatning) kr. 3.850,-
Studerende og tidligere elever
(indkvartering på sovesal, hvis værelserne er fyldte)
kr. 2.425,-

Læs mere om depositum, betaling og andre praktiske oplysninger her.

Kursusledere:
Erik H. Jensen og Steffen Jonassen, højskolelærere på Hadsten Højskole.

Har du spørgsmål til kurset i uge 29, er du meget velkommen til at kontakte vores kontor på tlf. 86 98 01 99 eller på info@hadstenhojskole.dk.

HH-Classic

Praktisk info