Lange kurser
FÆLLESTIMER
Hver uge runder vi fredagen og ugen af i samlet flok. Det gør vi med en fællestime. Fællestimer er to timer, der kan byde på forskellige indtryk, oplevelser og debatter. Ofte får vi besøg udefra af mennesker eller organisationer, der kan gøre os klogere på et bestemt område. Det kan være alt fra musikere og journalister til biologer og dragqueens.
Nogle af fredagene under dit højskoleophold er det vores egne faste lærere, der står for fællestimen, som ofte vil tage afsæt i deres fagområde. I oversigten herunder kan du se, hvilke fællestimer der er på programmet for det nuværende og det kommende elevhold.
OBS: Kalenderen er med forbehold for ændringer.
Fællestimer, efterår 2024:
23/8: Peech: Kommunikation, lyst og skam. Denne fællestime får vi besøg af Peech, som holder oplæg om vigtigheden af samtykke og åben kommunikation i seksuelle relationer. Vi tager i fællesskab fat på tabubelagte emner såsom lyst, grænsesætning og kommunikation før, under og efter sex.
30/8: Studietur. Præsentation af studieturen som går til Berlin og Spindl.
6/9: Kend dig selv. Vi forsøger i denne fællestime at tydeligegøre, at vi har flere ting til fælles, end vi går og tror. Der er mange tabuer, som man kan tro, at man er den eneste, der tumler med. Men virkeligheden er tit en anden. Dette vil vi gerne belyse denne dag.
27/9: Historiefortælling v. Vigga Bro og Thomas Kirk. Til denne fællestime skal det handle om gode historier. Vi er i godt selskab med skuespiller Vigga Bro og historiefortæller Thomas Kirk. Vigga Bro beskriver selv:
“Da jeg var barn, elskede jeg at fortælle historier. Jeg digtede dem selv. Og mine skolekammerater var søde at lægge ører til. Også da jeg blev ældre og blev skuespiller, fortalte jeg historier. Mest privat og især for familien børn. Men efterhånden også på TV. Nu er jeg blevet gammel, og jeg elsker stadig at få fortalt, og at fortælle historier.”
4/10: 3-retters. Denne fællestime bliver en anderledes form på en undervisningstime – bygget op som en middag. Vi starter med en lille appetizer til sanserne, hvorefter hovedretten vil være i form af oplæg, gruppearbejde og debat. Afslutningsvis kommer desserten som en skøn afrunding, hvor vi skal helt ned i tempo.
11/10: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.
25/10: Asbjørn. Til denne fællestime får vi besøg af musikeren Asbjørn. Den danske pop-rebel Asbjørn er lavet af noget andet; en indie-darling med wildcard til mainstreamen. Midt i sit pop-laboratorium, hvor poly-rytmer, melankoli og elektronisk legesyge støder samen, står Asbjørn nu helt solidt og ved sig selv, og får musikjournalister til at kalde ham “en moderne anmelders våde drøm”, “en ode til alle der ikke passer ind” og “CPR til en genre i fare for at miste sin kant.”
1/11: Sange fra et kamera ved fotograf Joachim Adrian. There is a crack in everything, thats how the light gets in. Træd med ind i denne lysstribe og lad dig forføre af den visuelle fortællings kraft, når fotograf og højskolelærer Joachim Adrian viser sine historier, som han finder som små sprækker i virkeligheden. Som en dans mellem mennesker, der ikke kender hinanden. Fra de bonede gulve hos dronningen til de slidte på et børnehjem. Det er prisvindende dokumentarfotografi. Det er røverhistorier. Det er sange fra et kamera.
15/11: Aktiv fællestime ved skolens to idrætslærere Rikke og Rasmus.
29/11: Zetland. Vi får besøg af en af journalisterne og hovederne bag Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.
6/12: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.
Fællestimer, forår 2025:
17/1: Vilslevgruppen.Vi får vi besøg af frivillige fra Vilslevgruppen, som er et netværk dedikeret til unge med organsvigt. Vilslevgruppen, en almennyttig og non-profit patientforening, arbejder målrettet på at forbedre livet for unge mellem 15-30 år, som står overfor eller har gennemgået en transplantation. Gennem ærlige og åbne historier skaber gruppen opmærksomhed omkring organdonation og de udfordringer, deres medlemmer står overfor.
24/1: Aktiv krea. Vi skal i denne fællestime udforske det at være kreativ. Der skal laves små sjove opgaver i grupper, så I sammen diskuterer og hjælper hinanden med ideer og løsninger. I skal arbejde i tre forskellige formater og prøve jeres virke af i forskellige udtryksformer så som fotoet, collage, malerier og skulpturelt.
31/1: Kærlighedshistorier ved Joakim Adrian. Det kaldes verdens ældste kunstart. Eller “Det Levende Ord”. At fortælle en god historie. Joachim Adrian er historiefortæller, og han har som fotograf i over 20 år fortalt historier. Andres historier. Som højskolelærer genopdager han denne eftermiddag historiefortællingen i det medie, som foredragssalen er. Og denne gang med kameraet rettet mod sig selv. Med noget på hjertet, humor og ublu fortællekraft byder eftermiddagen på en fabulerende og personlig kærlighedshistorie om skæbnens lunefuldhed i jagten på at finde sig selv som menneske.
7/2: Mesterlærens betydning v. glaspuster Alexander Kirkeby. Vi får besøg af kunsthåndværker og designer Alexander Kirkeby fra Aarhus, som skal fortælle om sin egen praksis, inspiration og uddannelsesvej til at blive glaspuster. Han stræber efter at udforske funktionalitet, udvikle metoder til dekoration og søger en mere forvredet æstetik ved hans glas.
21/2: Woke kultur ved Bodil Kenmitz. Denne fællestime får vi besøg af højskolelærer Bodil Chemnitz, der vil præsentere sin dokumentarfilm “OK Zoomer – woke på højskole”. Filmen giver et indblik i diskussionerne om woke-kultur på en dansk højskole i 2024 og rejser spørgsmål om, hvordan elever og lærere forholder sig til denne kultur.
28/2: Afrikansk dans. Denne fredag skal vi op stolene og ud på gulvet. Vi får besøg af danseren Jessie, som garanterer for et kæmpe energiboost og en tidlig fredagsfest i gymnastiksalen. Vi skal danse afrikansk dans med masser af rytmer og skønne bevægelser.
7/3: Menneskemøder. Til denne fællestime inviterer vi mennesker ind på højskolen, som har en spændende historie, profession, oplevelse eller har truffet nogle valg i livet, der skiller sig ud fra mængden – Det kunne være en bedemand, en krigsveteran, en transkønnet, en flytning, en misbruger, en hjemløs eller noget helt andet. Herfra er det samtalen, der er det vigtige og vi skal stille alle de dumme, spændende og sjove spørgsmål, vi kan finde på til hinanden. Med andre ord: et menneskemøde!
14/3: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.
21/3: Kabul/København. I 2019 er sprogofficer Felix Østergaard udstationeret i Afghanistan, mens krigen stadig hærger, i USA’s tilbagetrækning, og mens afghanerne stadig har et håb for en bedre fremtid. Under sin udstationering sender han breve til sin barndomsven Mathias Mencke, der lever sit almindelige liv i Danmark, med de udfordringer det fører med sig. Brevudvekslingen er en unik og personlig skildring af et afgørende moment i historien om Afghanistan, samt en fortælling om et nært venskab, når man bogstaveligt talt skal balancere mellem liv og død.
11/4: Frihed, lighed og broderskabet. ”Frihed, Lighed & Broderskab” er fællestimen, hvor vi går på opdagelse i hvilken politisk kultur Europa er rundet af, hvordan det har smittet af på verden, og hvilken betydning det har haft for Danmark.
25/4: Studietur. Præsentation af studieturen som går til Berlin og Spindl.
9/5: Zetland. Vi får besøg af en af journalisterne og hovederne bag Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.
30/5: Klassisk musik. I denne fællestime skal det handle om den klassiske musiktradition. Vi får besøg af tre unge studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium. De vil fortælle om deres begejstring for de gamle klassikere, men også om det møjsommelige arbejde, der kræves for at kunne mestre denne tradition. Derudover skal vi selvfølgelig høre dem synge og spille.
14/3: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.
FIND DET
BESTIL BESØG
BESTIL BROCHURE
MELD DIG TIL